Vi tror vi har hittat receptet på en bra skola i Vendelsö idag: Arbetsro, små klasser och friluftsliv. Friluftsfrämjandet driver skolan och förskolan i Vendelsö, Haninge med I Ur och Skur-pedagogik.

Ingen bättre lekplats

Det finns ingen bättre skola och lekplats än naturen. Inget bättre klassrum heller. På Mullebo förskola och i Lötkärrsskolans årskurs F-3 får eleverna upplevelser och äventyr som stannar kvar hela livet. Allt som behövs för att barn ska kunna utvecklas både i kropp och i knopp finns i naturen. Grenar att balansera på, gräs att springa genom, löv att stilla studera. Alla sinnen stimuleras utomhus. Att dela matsäck och sagostund under granen skapar gemenskap och empati.

”De får en alldeles särskild känsla för naturen och miljön
som de bär med sig hela livet.”

I Ur och Skur

I Ur och Skur lär förstås också barnen att vara rädda om naturen och miljön. Det blir självklart för de barn som på det här sättet växer upp med träd, blommor och djur alldeles inpå huden. De får en alldeles särskild känsla för naturen och miljön som de bär med sig hela livet. På vår skolgård samsas förskolebarn och skolbarn och lär sig att ta hand om varandra. De små barnen utvecklas av att se vad de större barnen gör och de stora barnen lär sig att lära och att ta hand om de yngre. Det stärker barnens empati och förståelse för varandra. De flesta barn har ju varit med om att själva vara i de yngstas situation.

Skolköket, 

En bra skola har bra mat. I vårt skolkök lagas god klimatsmart och i stor utsträckning ekologisk mat av vår kock Philip som låter årstiderna styra valet av råvaror. All mat lagas från grunden och ser till barnets bästa ur näringssynpunkt. Är man utomhus mycket är det viktigt att få i sig tillräckligt. Hembakt bröd serveras till varje lunch och mellanmålen består av färre snabba kolhydrater då sockerhalten är låg. Eftersom vi ofta är på utflykt så anpassas även maten för att kunna tillagas utomhus.

Verksamheten

Vår verksamhet bygger på I Ur och Skurs metoder och vi arbetar efter de nationella läroplanerna för förskolan och skolan.